"> Nahod - Ambior

Nahod

10 decembra, 2019 0
nahod.jpg

Nahod(rhinitis) je vnetna bolezen nosne sluznice

Tipični simptomi so kihanje in iztok iz nosa kakor tudi zmanjšana zmožnost okusa in vonja.

Akutno formo pogosto povzročajo virusi(predvsem rhinovirusi) v okviru gripoznega infekta(kataralni, viralni rinitis). V tem primeru je nosni iztok voden. Nosna sluznica je ponavadi  otečena.

Pogosti so tudi spremljevalni simptomi, zaradi soudeležbe žrelnega prostora- kašelj, hripavost.

Če je nosna sluznica bila predhodno poškodovana zaradi virusov, se lahko bakterije hitreje razmnožijo in povzročajo sekundarno bakterijsko infekcijo(gnojni bakterijski rinitis). Tukaj je nosni iztok rumenkast, sluznat ali gnojen.

Pri obstoju alergije npr.proti pelodu trav, prahu in pršici, prihaja do alergičnega rinitisa (seneni nahod). Tukaj so tipični napadi kihanja, vodeni bister izcedek in oteklina nosne sluznice(zaprti nos).

Kronične oblike nahoda se pojavljajo predvsem pri izpostavljenosti stalnim dražljajem, na katere nosna ali dihalna sluznica preobčutljivo reagira npr.umazan zrak, drobni delci, ozon..(»preobčutljivi nos«), pri pogostih alergijah, pa tudi pri pogostih prehladih, pri anatomskih deformacijah v nosnem prostoru, nosnih polipih, pogosti uporabi kapljic za nos. Tukaj se lahko nosna sluznica tudi trajno poškoduje.

Govorica simptomov

Pojavljanje nahoda tu in tam je normalno. Če pa se pojavlja prepogosto, se lahko vprašamo- nemška fraza…: Kaj mi »povzroča polni nos«? (»die Nase voll«) oz. Kaj v okolici mi preseda?

Naravni terapijski postopki pri nahodu:

Prehrana: Izogibamo se(kot pri vsakem vnetju) mleka in mlečnih produktov, mesa, produktov iz bele moke in vseh vrst sladic, ter alkohola. 1 ali 2 dneva posta sta zelo koristna.
Kapljice iz rastlinskih delov, z etanolom(tinkture ali pratinkture): Koristna je lahko sledeča mešanica iz tinktur: po 20 ml timijan, žajbelj, lapuh, echinacea-ameriški slamnik in kamilica
Zdravilne rastline: Balzam iz angelike(mazilo z eteričnim oljem) pomaga pri nahodu in prehladih.
HILDEGARD VON BINGEN: Po Hildegard von Bingen lahko pri kroničnem nahodu pomaga sledeča zdravilna kura: komarček-koper: 20g zel komarček, 80g drobno narezan koper zmešamo in 1 jedilno žlico od tega zažgemo na glinenem cvetličnem loncu. Dim vdihujemo in jemo pepel, ki smo ga potrosli po jedi. To delamo vsak dan 1x, 1-2tedna.
Homeopatija: Pri prehladu lahko pride v poštev relativno dosti različnih homeopatskih sredstev, med njimi: Aconitum, Belladonna, Cepa, Euphrasia, Sabadilla, Hepar sulfuris

Moramo pa preveriti ali je nahod v ospredje ali pa vendar prehlad. Odvisno od tega tudi izbiramo zdravilo. Glej še pod Homeopatija pri Nahodu

Ortomolekularna medicina: Priporočena dnevna doza vitaminov:

5-10g vitamina C raztopimo v vodi in popijemo, vendar nikoli zvečer, ker potem mogoče ne boste spali.

V kroničnih primerih preverimo raven vitamina D ali tudi nadaljnje možne primanjkljaje vitalnih snovi

Kislo- bazično ravnovesje: Kislo- bazično ravnovesje in tema “Zakislitev” lahko igra vlogo pri mnogih kroničnih težavah(posledica zakislitve je lahko zmanjšana elastičnost vezivnega tkiva npr.v sklepih, slabokrvnost..)
Ostalo: V začetnem stadiju je preizkušeno sredstvo po prof.Bier(če ne trpite za premočno funkcijo ščitnice): dnevno i kapljica jodove tinkture v kozarcu vode

Začetni prehlad: parne kopeli za glavo, predvsem pa tople kopeli za noge.

Tudi nosno tuširanje je zelo dobra podpora.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Copyright by Taubi. All rights reserved.