"> Prehlad: simptomi, vzroki in domača zdravila - Ambior

Prehlad: simptomi, vzroki in domača zdravila

17 decembra, 2019

Kot prehlad(common cold, rinofaringitis) ali gripalni infekt ponavadi označimo akutno vnetje sluznic zgornjih dihal. Tudi sluznice, ki so predhodno poškodovane npr. suhe zaradi  suhega zraka zaradi kurjave ali klime, so bolj dovzetne za napad z virusi prehlada.

Vzrok za prehlade so večinoma virusi, ki se lahko dobro razmnožijo zaradi zmanjšane prekrvavitve sluznic zgornjih dihal, pogojene s hladnim vremenom, in oslabljene imunske odpornosti.

Prehladna obolenja povzročajo večinoma Rhinovirusi, najdemo pa tudi  Coxsackie viruse, Corona viruse, Adeno viruse , virusi influence(gripe) in  Haemophilus influenzae bacile

Med boleznijo se lahko na predhodno poškodovani sluznici razmnožijo bakterije, ki potem povzročijo sekundarno infekcijo.

Prenos virusov poteka pretežno s kapljično infekcijo(s kašljanjem ali kihanjem), lahko pa tudi s direktnim kontaktom kot kontaktna infekcija ali indirektno npr. preko kontakta s izcedki.

Po kontaktu s povzročiteljem praviloma pride do kratke inkubacije(2dni do 1 tedna) in potem do večinoma neškodljive infekcije, ki se pogosto pozdravi po kakem tednu.

Simptomi

Začetni simptomi nahoda so večinoma težave s požiranjem in bolečine v žrelu. Prihaja tudi do nahoda(rinitis) s kihanjem in v začetku prozornim, kasneje pa sluzastim izcedkom iz nosa.

Razen tega so tipični simptomi za prehlad na splošno glavobol in bolečine v udih, obstaja pa lahko tudi splošna utrujenost in neješčnost, v nekaterih primerih pa se tudi poviša temperatura in nastane vročica.

Razlika prehlad: gripa

Prava gripa se odlikuje po enakih simptomih-, vendar le-ti hitreje nastopajo in so mnogo ostrejši. Simptomi pridejo skoraj istočasno: visoka vročica, mrzlica, močne bolečine udov in glavobol, kakor tudi suhi boleči kašelj

Možni vzroki

Naš imunski sistem mora biti najprej oslabljen, da lahko sploh nastane prehlad. Drugače virusi nimajo možnosti, da bi se razmnožili v dihalnih poteh.

Hladne noge in mokra obleka lahko negativno vplivajo na telesu lastno obrambo. Enako velja za premalo spanja ali preveč stresa.

Prav tako je vzrok lahko pomanjkanje vitamina D, ker ta snov med drugim tudi regulira naš imunski sistem. Tipično je, da nastopajo prehladi predvsem pozimi. V tem temnem letnem času manjka našemu telesu sončna svetloba, s pomočjo katere lahko naredi vitamin D. To je seveda samo en izmed možnih vzrokov. Možno je seveda tudi pomanjkanje vitamina C.

Prav tako se zdi, da je prehrana polna sladkorjev in žit povezana s oslabljenim imunskim sistemom ter podpira razvoj prehlada.

Zanimivo je, da lahko tudi pomanjkanje gibanja trajno poškoduje imunski sistem in s tem vodi do povečane dovzetnosti za prehlade. Različne študije kažejo, da aktivni ljudje, ki se redno gibljejo, bistveno bolj redko zbolevajo za prehladi kot neaktivni oz. pretežno sedeči ljudje.

V dobri kondiciji skozi čas prehladov

Študija  iz leta 1998 kaže, da  program za gibanje sicer trajno ne zmanjša težo nekega prehlada, lahko pa minimira simptome prehlada. Tako so udeleženci športnega programa ocenili svoje težave s prehladom manj negativno kot testiranci, ki so si med prehladom prizanašali.

Prehlad in antibiotiki

Čeprav dosti pacientov jemlje antibiotike, ko so prehlajeni, je to napačno. Navsezadnje se gre pri primarnih povzročiteljih za viruse, ki se ne uničujejo z antibiotiki. Poleg tega antibiotiki napadajo koristne črevesne bakterije in dodatno slabijo naš imunski sistem(omejitev sposobnosti naših imunskih celic). Torej antibiotike uporabljat samo takrat, ko zdravnik odloči, da je to res potrebno.

Naravno zdravilstvo in domača zdravila

Naravno zdravilstvo poskuša najprej pomagati telesu, tako da lahko samo čim boljše opravi s boleznijo.

 

 

 

Zdrava prehrana

 

Poslušajte svoje telo: če nimate apetita, pustite jed. Pozabite dobro mišljene besede kot: »Jej, da boš ostal močen.« Ravno nasprotno. Že 1-2 dnevni post je v tem primeru ustrezen. Odrekanje hrani je naravni mehanizem pri določenih boleznih- kot tudi pri prehladih.

Iz vašega menuja obvezno prečrtajte svinjino, sladice, sladkor in produkte iz bele moke.

In: kar mnogo pacientov ne želi slišati: Sladkor slabi imunski sistem! Sladkor-industrijski(saharoza)-  je namreč  »ropar vitalnih snovi«- za svojo presnovo do energije potrebuje vitalne snovi telesa- B vitamine, elemente v sledovih, magnezij.. Industrijski sladkor te snovi ne prinese zraven, kot naravna živila npr.polnozrnati riž, ampak jih »ropa«od telesa. Poleg tega pri svoji presnovi ustvarja večje količine kislin( npr.ocetne), to pa telo zakisli in zato skuša telo te kisline nevtralizirati s bazami- minerali, kar spet pomeni osiromašenje z minerali. Zaradi povišanega izločanja insulina nas stalna hiperglikemija seveda lahko vodi tudi v sladkorno bolezen. Uživanje industrijskega sladkorja je pogosto pogoj za razvoj cele vrste civilizacijskih bolezni_ debelost, diabetes, karies, parodontoza, osteoporoza(sladkor »jemlje« minerale iz kosti)…

Reducirajte mleko in mlečne produkte- ali bolje- tudi te opustite.

Pred vsakim obrokom pojejte jabolko. Pijte več vode.

Poskrbite za koristne(probiotične)bakterije v črevesu z dodajanjem probiotikov(najpogosteje laktobacili, bifidobakterije..)

 

 

Zdravilne rastline

 

Dobre izkušnje so z: cvetovi bezga, lipe, s korenom bedrenca(pimpinella), Umckaloabo-ekstrakt iz korena afriške pelargonije, balzam iz korena angelike, bršljanasta grenkuljica, listi žajblja, kapucinka, olje srebrne jelke..

Zelo zdravilne so Goji jagode, ki imajo veliko vitaminov, mineralov in encimov.

 

 

Homeopatija

 

Homeopatija predvsem pozna posamezna sredstva, ki ustrezajo simptomom pacienta in stadiju prehlada- glej še Homeopatija pri prehladu, gripi in vročini.

Zdravilec ali zdravnik, ki se tudi samo deloma spozna na homeopatijo, naj bi bil v stanju najti primerno zdravilo za pacienta. Pri prehladu so to pogosto Aconitum, Belladonna, Gelsemium.

Obstaja še mnogo homeopatskih kombinacijskih preparatov: Gripp Heel, Euphorbium comp. ..Rene Gräber najbolj priporoča Infludo(Weleda)

Ortomolekularna medicina  

Vitamin D ščiti pred prehladi: kot so ugotovili ameriški medicinci po vodstvom Dr. Adit Ginde iz University of Colorado (Denver) , se možnost gripalnega infekta  zmanjša pri zadostni količini vitamina D v krvi.

Bolj znan je seveda vitamin C: poveča fagocitozo( aktivnost  v krvi se nahajajočih fagocitov, ki požirajo tuje delce npr. mikroorganizme), povečajo aktivnost neutrofilcev, povečajo delitev belih krvnih telesc,ščitijo in neutralizirajo škodljive snovi kot so oksidanti(vitamin C je antioksidant). Na ta način vitamin C skrajša trajanje prehlada- po nekaterih avtorjih skladno s vzeto dozo; uradna priporočena doza je do 100mg dnevno, vendar nekateri avtorji svetujejo večje doze.

Prednost dajemo naravnemu vitaminu C pred sinteznim.

 

 

kislo-bazično ravnovesje

 

 

Kislo- bazično ravnovesje in tema “Zakislitev” lahko igra vlogo pri mnogih akutnih težavah. Tudi pri prehladih svetujemo, da testirate svoje kislo-bazično ravnovesje in ga ustrezno korigirate.

 

Sanum terapija

 

 

 

Preizkušeni sredstvi sta Notakehl D5 in Quentakehl D5. Obe sredstvi vzamemo istočasno. 2Xdnevno 10 kapljic v malo vode.

 

 

Schlüsslerjeve soli

 

 

Rdeče ali boleče sluznice žrela:Ferrum phosphoricum

Belkaste usedline na sluznici ust ali žrela: Kalium chloratum

Prozorna sluz na jeziku;Natrium chloratum

 

 

 

 

Moteče zobno polje  

Pri stalnih prehladih lahko mislimo tudi moteča energetska polja v telesu. Mrtvi zobje načeloma motijo celoten organizem. Vendar pa pri prehladih mislimo bolj na obnosne votline kot moteče polje.

Nadaljnja  enostavna domača sredstva pri prehladih so: inhalacije in parne kopeli za glavo, rdeča luč, pitje vode, klistirji, nožne kopeli po Kneippu(stopnjujemo toploto).

 

 

 

 

Iz Prakse za naravne terapije-Rene Gräber

Copyright by Taubi. All rights reserved.