"> Homeopatija pri gripi, prehladu in vročici - Ambior

Homeopatija pri gripi, prehladu in vročici

17 decembra, 2019
Belladonna-Flu.jpg

Prehlad je blažja bolezen kot gripa. Označujejo ga blage bolečine grla, izcedek iz nosu, zamašen nos, pozneje se lahko pridruži kašelj. Pri gripi so simptomi močnejši -vneto grlo, vročica, glavobol, bolečine v mišicah… – in lahko pride do resnih zdravstvenih težav, kot je bronhitis ali pljučnica.

Če nastopi kašelj, je ta lahko suh in dražeč- torej kašelj brez izločanja sluzi v dihalnih poteh, lahko pa je moker ali produktiven, torej z izločanjem sluzi v dihalnih poteh, pri čemer je ta sluz lahko gosta in vlečljiva/lepljiva, ter se lepi na sluznico in jo je težko izkašljati, ali pa redka, razredčena in jo je seveda lahko izkašljati. Lahko je lokaliziran v vratu, lahko v prsih…

Gripozna infekcija in prehlad se pogosto začnejo  nepričakovano. Zato se naj bi začelo-posebno pri naraščajoči vročici- s homeopatskimi sredstvi imunski sistem čimprej mobilizirat in stabilizirat, z namenom da zadržimo infekt, ali da vsaj dosežemo, da bolj blago poteka.

Kot pri vseh akutnih procesih moramo vedeti, da se sredstvo v akutnem stanju vse do izboljšanja jemlje bolj pogosto. Če pride do poslabšanja, moramo še enkrat preveriti izbiro sredstva in/ali jemljemo sredstvo bolj redko ali ga tudi odstavimo.

Ravno za »novince« v homeopatiji je  napisano včasih »preveliki zalogaj«. Homeopatija pač ima nekoliko bolj kompleksna pravila in ta gredo preko sheme »3x-dnevno ena«, na katero je bila večina pacientov navajena od svojega zdravnika.

Homeopatska metoda ni enostavna standardna terapija, ki se izključno orientira na diagnozo. Homeopat zelo natančno pogleda na individualne simptome, ki so lahko pri prehladu in gripi zelo različni. Lahko npr.  vpraša ali je kašelj globok, torej ali pride iz pljuč navzven ali pa  gre za suhi dražeči kašelj. Ali se simptomi izboljšajo na svežem zraku ali v topli okolici?

Te finese so pomembne zaradi izbire preparata. Če pa se bolezen ne izboljša, moramo zamenjati sredstvo. Tudi v tem primeru  homeopat upošteva potek simptomov in njihove spremembe. Če npr. po jemanju Ammonium carbonicum D30 ne pride do olajšanja in se bolnik zdi razdražen, ima prebavne težave in hladen hrbet, potem je primerna Nux vomica D6.

Kadar je pacient zelo žejen in deluje preplašeno, je Aconitum D6 primerno sredstvo za nadaljevanje terapije.  Če kljub spremenjenemu sredstvu še ni na vidiku nobenega izboljšanja, moramo dati Mercurius D6. Tudi čas zdaj igra odločilno vlogo-po 6 urah se mora stanje izboljšat, drugače moramo preiti na menjajoče se jemanje- izmenično na 1 uro- Arsen D6 in Mercur D6.

Učinkovito obravnavo  lahko izpelje le izkušen terapevt, samozdravljenje pacientov  je manj smiselno.

In vendar: tukaj so nadaljnje terapijske zmožnosti homeopatije

 

Pri prvih znakih infekcije, kot na primer kihanje in vročična glava, raztopimo po 5 kroglic Aconitum D12 in Mercurius solubilis D12 v skodelici vode in to raztopino po požirkih izpijemo v 2 do 3 urah. Po izkušnjah sodeč lahko na ta način infekcijo zadržimo že v njenem zgodnjem stadiju.

Pri gripi ali prehladu z ali brez vročice, lahko pomagamo hitreje in bolj namensko, če upoštevamo način nastanka težav.

Pri nenadnem začetku gripe po izpostavljanju mrazu, ko se pacient trese, vročica pa hitro raste, in s suho, rdečo kožo brez znojenja, razbijanjem srca, veliko žejo,je nemiren in lahko prestrašen, suhi kašelj,najprej pomislimo na Aconitum C30. Kot naslednje sredstvo, ki pa je še vedno začetno sredstvo, pa je  Belladonna C30 -tu so simptomi splošni, pa tudi že lokalni-z visoko vročico,z utripajočim glavobolom, bolečinami v žrelu, v ušesu(vnetje srednjega ušesa), malinasti jezik,s suhim lajajočim kašljem , pri preznojenem in rdečem obrazu

Proti tako imenovani »gripi glave«(torej gripoznim obolenjem, kjer so glavoboli v ospredju) z bolečinami v zatilju ki se vlečejo preko senc na čelo, kot tudi praskanju v žrelu, drhtenju , ki lahko gre do mrzlice, z nervozo in omotičnostjo, je Gelsemium D12 večinoma pravo sredstvo. Vodilni simptomi(simptomi, ki izstopajo) so izčrpanost in pobitost. Gelsemium je pri tej vrsti gripe prvo sredstvo(Genius epidemicus). Tudi pri težavah, ki nastopajo krajši čas pred ali po prestavitvi ure, naj bi mislili na Gelsemium.

Bolečine kosti ali kosti in mišic, s splošno preutrujenostjo, mrazenjem in napadi vročice, lahko odstranimo s Eupatorium perfoliatum D12. Poleg tega pacienti trpijo za krčevitim kašljem, pri katerem si pomagajo tako, da z rokami pritiskajo na prsni koš. Nadaljnji simptomi so nahod in poslabšanje ponoči. Tipičen za to sredstvo pa je občutek preutrujenosti.

Gripa in vodeni nahod( v nadaljnjem poteku lahko nastane tudi gosti rumeni izcedek), kažejo na Arsenicum album D12. Pogosto kihanje ne prinese olajšanja in nastopi tudi kašelj v različnih oblikah. Lahko se gre za kašelj s redko sluzjo ali za kašelj z gosto, lepljivo sluzjo, lahko je lokaliziran v vratu ali v pljučih.. Tipični so tudi glavoboli v čelu, neješčnost, občutek šibkosti, prebavne težave, bledi videz, velika žeja. Pacient največ trpi ponoči in je tudi nemiren in plašljiv. To sredstvo je skoraj vedno primerno za kasnejše stopnje gripe.

 

Iz Prakse za naravne terapije-Rene Gräber

Copyright by Taubi. All rights reserved.